Om Abolição

Capoeira är en 400 år gammal kampsport som kombinerar musik, dans, sång och akrobatik för att skapa ett holistiskt sätt att lära ut självförsvar. Det är en livfull och explosiv diciplin med smittsam energi. Capoeira Abolição grundades av Mestre Delei Kaçula. Han har ägnat 35 år av sitt liv åt kampsporten Capoeira.
I Stockholm ges klasserna av Professor Pè de Cabra.

abolicao

Batizado Capoeira Abolição
Stockholm, Sverige 2012

Capoeira AboliçãoCapoeira Abolição

Aboliçãos grupp är ett nätverk av Capoeiristas spridda över hela världen, från Sverige, England, Tyskland, Spanien och Italien i Europa till Colombia, Peru, Mexiko och Costa Rica i Sydamerika och vidare till USA. Gruppen i Stockholm har just startat och vi välkomnar alla, oavsett nivå, till vår grupp.

Gruppens symbol

Mandrillen är vår symbol och maskot, då denna apa lever i flock och alltid tar hand om de andra i gruppen.

Det är denna filosofi som vår Mestre, gruppens grundare, lär ut. Vi är också engagerade i att hjälpa utsatta barn och ungdomar runt om i världen. Mer information om det arbetet hittar ni på Youth for Youth.

Graderingssystem

Likt andra kampsporter, använder sig även Capoeira av ett graderingssystem för att visa på elevernas erfarenhet och kunskapsnivå. Trots detta, är det viktigt att inte underskatta en Capoeirista baserat på hans eller hennes corda.

I Capoeirans värld har varje grupp ett eget graderingssystem, följande är Aboliçãos:

Abolição corda system Abolição corda system
 

Professor Pé de Cabra

Professor Pè de CabraProfessor Pè de Cabra (Anderson Zapata Diaz) född i Medellín, Colombia, har undervisat i Capoeira i över tio år under Mestre Delei.

Han har hållit i workshops och semenarier över hela Europa och kommer närmast från London där han undervisat i Capoeira sedan 2007.

Professor Pè de CabraI London har han flera hundra elever, och klasserna där fortsätter att expandera. Med sin sprudlande personlighet, sin bakgrund (han växte upp i ett av de tuffaste områdena i Medellín) och sina enorma kunskaper i Capoeira har han inte bara bidragit till att förändra massor med liv utan även förmedlat glädjen i att utöva capoeira till nybörjare och proffs,vuxna, ungdomar och barn.

Anderson är också utbildad/legitimerad personlig tränare, han använder sina kunskaper från kampsport (Capoeira, Muay thai och boxning) för att komponera varierad och givande träning i sina personliga träningspass. Utöver det ger han även privatlektioner i Capoeira.

 

Capoeirans historia

Den afro-brasilianska kampsporten Capoeira utvecklades under slaveriet i Brasilien. Slavarna övade och utvecklade sin afrikanska stridsteknik medan de sjöng om livet i fångenskap. Genom denna kampform skapade de en möjlighet att hantera förtrycket. På grund av detta var det under lång tid förbjudet att utöva Capoeira.

Capoeira or the Dance of War by Rugendas

Under tidigt 30-tal skapade Mestre Bimba en ny stil, som han kallade Capoeira Regional, och på så vis fick han kampsporten legaliserad och erkänd som en del av Brasiliens kulturarv. Capoeira Regional är en stil som karaktäriseras av höga och snabba sparkar och fällningar. Några år senare arbetade Mestre Pastinha med att bevara den mer traditionella formen av Capoeira – Capoeira Angola – som är långsammare och innehåller fler fintar. För att spela Angola måste Capoeiristan (den som utövar Capoeira) vara både listig och taktisk – men framför allt: lekfull. Det är inte att undra på att Capoeira Angola ibland kallas för the game of life.

På senare tid har Capoeiran tagits upp av samhällen över hela världen och i alla typer av sammanhang. Alla kan hitta något i Capoeiran som tilltalar just honom eller henne, det kan vara den fysiska träningen (Capoeiran är utmärkt för att bygga upp styrka, smidighet och koordination), akrobatiken, musiken, dansen eller kulturen. Capoeira är en explosiv kombination av rörelse och ljud och Capoeiristan måste lära sig att spela med och utmana sin motståndare och på samma gång försvara sig och undvika attacker.

Made with by Christian Cerda Österlind